Αναθέτουσα Αρχή: Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ)

Ανάδοχος:  Land Systems Dynamics

 

Εισαγωγή

Ο νόμος «Καλλικράτη» επέφερε τη συγχώνευση όλων των συνδέσμων ύδρευσης της Ζακύνθου με την ΔΕΥΑ, σε έναν ενιαίο φορέα ΝΠΙΔ (ΔΕΥΑΖ) ο οποίος θα έχει ως σκοπό να εξυπηρετεί τον επίσης ενιαίο Δήμο Ζακύνθου.

Η «νέα» ΔΕΥΑΖ κατανόησε την ανάγκη της καταγραφής των δικτύων ύδρευσης σε ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS) το οποίο λειτουργεί σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα (opensource).

l1a

Το Πρόβλημα

Η αρχική κατάσταση και υφιστάμενη αναλογική χαρτογραφική υποδομή κάλυπτε ένα ελάχιστο ποσοστό του συνολικού δικτύου. Τα υφιστάμενα διαγράμματα, και χάρτες ήταν στην πλειοψηφία τους σε αναλογική μορφή παλαιοί, φθαρμένοι, σε διάφορα προβολικά (ή και αυθαίρετα) συστήματα. Μεγάλο ποσοστό των θέσεων των αγωγών αλλά και άλλων στοιχείων του δικτύου ήταν μη καταγεγραμμένη.

Σκοπός

l1bΣκοπός του έργου ήταν η καταγραφή και η ανάπτυξη γεωγραφικής βάσης δεδομένων η οποία θα περιέχει όλη την πληροφορία καταγεγραμμένη και κωδικοποιημένη δίνοντας την δυνατότητα στη ΔΕΥΑΖ να διαχειρίζεται, να διορθώνει, και να ενημερώνει τα δεδομένα, αλλά και να μπορεί να χρησιμοποιεί το σύστημα ως ένα Σύστημα Υποστήριξης Λήψεως Αποφάσεων.

Μεθοδολογία

  •          Αρχικά έγινε ο σχεδιασμός της βάσης σύμφωνα με τις ανάγκες της Υπηρεσίας προκειμένου να γίνει η οριστικοποίηση των περιγραφικών στοιχείων που θα αντιστοιχούσαν στις βασικές γεωγραφικές οντότητες του δικτύου.
    Ως βασικές γεωγραφικές οντότητες ορίστηκαν:

    • Σημειακά δεδομένα (πηγάδια, γεωτρήσεις κλπ) και
    • Γραμμικά δεδομένα (αγωγοί)
      Ενδεικτικά κάποια από τα περιγραφικά στοιχεία της τελικής βάσης είναι: υλικό αγωγού, διάμετρος αγωγού, προέλευση πληροφορίας κ.α.
  •          Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε  καταγραφή του υφιστάμενου υλικού. Το υφιστάμενο υλικό σαρώθηκε, γεωαναφέρθηκε στο ΕΓΣΑ 87, και ψηφιοποιήθηκε.
  •          Ακολούθησε η αξιοποίηση του υφιστάμενου (και πλέον συμμορφωμένου) υλικού, και σε συνεργασία με την Υπηρεσία, και τους Προέδρους των Τοπικών Διαμερισμάτων & Κοινοτήτων, έγινε η υπόδειξη των μη καταγεγραμμένων δικτύων επίγεια αλλά και μέσω αεροφωτογραφικού – δορυφορικού υλικού.
  •          Σε επόμενο στάδιο έγινε επιβεβαίωση των περιοχών, ποιοτικός έλεγχος και ομογενοποίηση ολόκληρης της γεωγραφικής βάσης.
  •          l1cΜε την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισαγωγής και συμμόρφωσης των δεδομένων υλοποιήθηκε ο «χώρος εργασίας» στο λογισμικό GIS (ερωτήματα, επίθεση βοηθητικών δεδομένων όπως πχ τοπωνύμια, οδικό δίκτυο, διοικητικά όρια κλπ), η προετοιμασία ενδεικτικών χαρτοσυνθέσεων, εξαγωγή επιμετρητικών και ποιοτικών στοιχείων αλλά και η προετοιμασία εκπαιδευτικού υλικού
  •          Η γεωχωρική πληροφορία στο σύνολό της είναι ενταγμένη στο κρατικό σύστημα αναφοράς ΕΓΣΑ87.